vineri, 6 februarie 2009

Despre cel mai mare erou al Vascaului ... SOLDATUL NECUNOSCUT

Despre cel mai mare erou al Vascaului ... SOLDATUL NECUNOSCUT
Aceste articol, vine in intampianeare unor intrebari ce s-au nascut in mintea acelora ce intra pe acest blog mai mult decat manati de instinct.

Oameni ai ratiunii...
M-am nascut (ca majoritatea dintre noi ... cititorii blogului) in Vascau, care printr-o hotarare politica "se ridica la rangul de oras in anul 1956 odata cu reorganizarea administrativ teritoriala a tarii". Iata, fosta plasa a Raionului Crisana ajunsa oras, alta organizare politica, administrativa, economica, altra distractie.
Aparatul propagandei trebuia sa inlature, desfiinteze, distruga ori unde nu a existat nimic sa inventeze simboluri, mituri, legende de care sa apartina, dar mai mult sa le fie potrivite cu noile convingeri, astfel pasoptistii au fost minimalizati, unionistii exclusi (prea invatati si apartinand altor coloraturi si altor vremuri) , "adevaratii eroi" hilari pe alocuri prea indepartati pentru a exista cu adevarat, au fost scosi inca o data de la naftalina aceiasi bravi: Mihai, Stefan, Corvine, buna manta de ploaie pentru orice sistem politic (la orice "schimbare de paradigma":), ce-l neaga pe anteriorul, infaptuitori de unire pe alocuri si saditori de simtaminte nationale pe din altele si-au gasit cu prisosointa locul pe piedestale ascalare in centrele si asa aglomerate ale marilor metropole mioritice.
Iata am gasi vre-o 10 caractere proeminente (asta daca am numara precum Ghita Pristanda in piesa "O scrisoare pieduta": 2 la prefectura 3 la primarie...) ale acestei natiuni care in momentul proclamarii fostei plase drep oras, implinea 38 de ani, ( va dati seama "Romania" ce de 2000 de ani isi tot formeaza poporul si limba era la a doua tinerete...) irosind aceste nume mari cum spuneam, in locuri strategice si dupa cum stim, Vascaul nu avea nici un caracter reliefat, demn de statuie (dar aparatul propagandei obliga orice oras la detinerea unei statui si orice scoala la procesiuni) sigura idee era aceea a soldatului necunoscut, ce sta falnic si pazeste intr-o nisa a parcului in dunga drumului ... orasul.
Toata viata am fost fascinat (poetic desigur) de bravia si falnicia acestuia; aproape as fi raspuns la intrebarea: ce vrei sa te faci cand vei fi mare? "Soldat necunoscut"
Indolenta de care am fost lovit o viata intreaga sau proasta functionare a mecanismului aflat in exercitiul puterii, nu mi-au dat spre a retine carei perioade apartine "eroul varuit" al Vascaului, dar fara de aceasta informatie, viata mea merge la fel de bine inainte.
Inca o imagine imi aduc aminte si tin sa v-o relatez, eram clasa a II-a cred ultima data cand am fost adus intr-o procesiune incolonati de la scoala generala pana in centru si cu mult sarg privind soldatul in ochii lui reci (de piatra) urlam in cor insufletiti "Presarati pe-a lor morminte/ Ale laurilor foi /Spre a fi mai dulce somnul ...Eroi" alta data in momente solemne radeam, ma zbateam fara a mai fi patruns emotia momentului.
Nu as dori sa ma umplu de patetism sa propun ceva in acest moment, decat daca vreti as putea oferi ideea mea orasului (pentru care as dori drepturi de autor daca ar fi pusa in practica) pentru a face reclama localitatii si a atrage atentia sa se amplaseze in locul SOLDATULUI NECUNOSCUT (care pentru nimeni nu inseamna nimic) o statuie mult mai moderna ce ar atrage cu adevarat atentia, aceea a SOLDATULUI UNIVERSAL.



Articol trimis de:


13 comentarii:

Vascau Bihor Romania spunea...

Aplauze va rog, aplaudati va rog acest cetatean al orasului.
Cred ca noi toti ar trebui sa militam pentru aceasta idee, sa credem ca putem face mai mult si sa acordam o sansa acelora care intr-adevar le pasa.

Astept si parerile voastre in legatura cu acest articol...mai sper sa va incurajati si altii si sa ne comunicati ideile voastre...Astept ceva in special de la tinerii din oras...

Repet adresa de mail: vashcau@ymail.com

Anonim spunea...

da felicitari Vali ar merita macar in acel parc cu soldatul necunoscut sa se puna niste banci cu masute frumoase ,flori multa verdeata unde macar ar putea iesi pensionarii,noi care sintem mai tineri de primavara pina toamna la un remi ,o carte ,la povesti ,sa ascultam o muzica sa schimbam citeva vorbe ....
Eu sint intre cei care am avut un cuvint de spus ,am venit cu propunerea asta dar d-nu primar mi-a spus ca nu avem bani pentru asta .
Spun sincer propuneri pot sa fac dar daca partea de finantare este la dumnealui cu propunerea raman .
Bine ca are bani pentru incubatoare de afaceri care costa de zeci de ori mai mult si pentru un colt de rai asa cum il vedeam eu acest parc prin aceste modificari nu are .
Dar alegerea intre mine si el au facut-o vascauanii.......
Mai mult nu pot sa va spun dar poate ca stiti despre ce e vorba

Vascau Bihor Romania spunea...

buna noule anonim...
ne bucuram ca ai idei bune, si cred ca ai dreptate cu parcul in special pt ca in vascau sunt o multime de pensionari..care ar putea sta in parc, desi tind sa cred ca tot noi tinerii am fi cei care am ocupa acest spatiu...in vacante, in sfarsituri de saptamana, venind de la o partida de fotbal vara pe caldura sa ne ascundem la umbra si sa barfim...ca pana la urma si barfa asta e buna pt ceva...mai ales daca e unsa cu o bere rece...

Acum as vrea sa te rog sa ne mai impartasesti idei pentru orasul vascau...ce altfel de propuneri i-ai mai facut primarului din orasul nostru si el le-a dat la o parte?
Poate ca oamenii in Vascau nu te-au ales pentru ca nu le-ai castigat increderea...(nu stiu cine esti insa pari om cu initiativa si incerc numai sa imi dau seama de ce nu te-au ales)...
Oamenii in Vascau sunt ciudati...sunt invechiti, imbatraniti...
Orasul are nevoie de oameni tineri cu initiativa si dorinta de implicare, dorinta de schimbare.
Si chiar daca ducem lipsa de bani pt proiecte mari...sa facem proiecte mici care in timp sa schimbe fata orasului...sa ii de-a viata.

Eu sunt de acord cu ambele idei...si cu statuia si cu bancutele frumoase din parc, flori, iarba verde...si tineret sa misune prin zona...

Anonim spunea...

nou si vechi anonim acelasi de fapt

Vascau Bihor Romania spunea...

dupa cum ai vb parca erai nou..
adevarul este ca aici in afara de Vali si Andrei toti suntem anonimi...

Restul merge pe intuitie...

Vali Dolog spunea...

SALUT DIN NOU.
A INCEPUT SA-MI PLACA ACTIVITATEA ASTA :)
VREAU SA VA PROPUN CEVA INTERESANT CU ADEVARAT,
UN SONDAJ, IL VOI PUBLICA PE BLOGUL ARHITUDINE.BLOGSPOT.COM VA INVIT LA DISCUTII SI PARERI VIS-A-VIS DE PROPUNEREA MEA.

Anonim spunea...

da ma bucur pentru vali ca vede lucrurile alfel dar ii pun urmatoarea intrebare :de ce nu incearca sa inceapa schimbarea prin a incerca sa arate lucrurile prima data parintilor lui care fac parte din generatia tinara a orasului si care prin pozitia lor sociala si prin relatiile lor cu primarul actual pe care de fapt l-au sustinut sa iasa primar nu incearca sa -i spuna primarului lucruri care si-ar dori sa fie altfel in acest oras al nostru.
Poate atunci dupa o conversatie punctuala cu primarul ar intelege ca unii din jurul lui chiar daca ar incerca sa faca sau sa propuna ceva nu au nici un cistig de cauza .
Poate le-ar raspunde si lor ca acolo(la primarie)el dipune.
El este intr-adevar cel care hataraste unde da banii si totul este legal de ei.
Pe la colturi toata lumea comenteaza si este uneori nemultumita dar garantez ca daca maine ar fi din nou alegeri tot la fel cu 50-100 ron sau cu un det ar fi din nou ales.
Diferenta ar fi ca poate acum nu ar mai fi aceiasi consilieri (mirce dutului) de care acum lumea si-a dat seama ca de fapt era bun pentru reprezentant satesc.
Pe mine ma mira faptul ca nu se implica din cei tineri in aceste lucruri .
Poate peste trei ani daca prin acest blog vom continua poate si trag speranta ca vor fi tineri care sa se implice

Vascau Bihor Romania spunea...

Vali conteaza e mine!

Vascau Bihor Romania spunea...

Draga anonimule...
Daca nimeni nu incepe sa deschida gura...pai nimeni nu va face ceva!
Si daca unul isi deschide gura crezi ca cei care au inceput sa arunce cu amenintari si cuvinte grele (exemplu pe acest blog)...vor permite ca acela sa continue mult timp intreg?
Iti dai seama ca oamenii care traiesc acolo sunt ca si ursii care hiberneaza iarna?

Toata chestiunea consta in a ne uni si a cere schimbarea, oricum doar noi tinerii putem aduce schimbarea...

Cred ca impreuna cu Vali, pe care il deja ca pe un lider si bun initiator...vom reusi multe.
Inca de cand era la scoala reusea sa iasa in evidenta si sa atraga o multime de colegi in jurul lui prin felul lui de a fi...a vorbi...a se impune.

Cred ca in Vascau, printre noi cei tineri...va avea ceva de spus, si de ce nu chiar sa ramana in istorie...
Suntem martorii inceputului schimbarii...deci luati notite si faceti poze...sa aveti ce povesti peste ani!

mrxmry spunea...

if you are thinking you are equal to me ... then i must think i am equal to you? which are the arguments to sustain that theory? is the reverse still plausible? but if i am certain that i am equal to another, what facts are involved to prove your equal to him?

Don’t fear death, 'cause someone promised that for me.

Anonim spunea...

iar a aparut mister mrxmry cu comentariile lui
Vai saracu dar oare inca nu si-a dat seama cit este de caragios si de prost

Vascau Bihor Romania spunea...

mrmx...nu mai plictisi...te rooooooooooooooog

Vali Dolog spunea...

Publicat SPRE MEDIERE de către Anonim pe ARHITUDINE.BLOGSPOT.COM la sîmbătă, 25 aprilie, 2009

Anonim a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Cel mai mare erou al Vascaului ... SOLD...":

"vorbe goale vali
nimic nu se misca ,nimic nu se schimba decat aceleasi barfe la coltul strazii
acceasi oameni lasi ,aceeasi circotasi care vad paiul din ochiul vecinului dar nu vad bara din ochiul lor.
Acusi incepe campania pro Basescu si atunci vor incepe multi sa se agite
Eu astept viitoarele alegeri locale sa-i vad pe ai tai cum vor deveni sustinatori inflacarati ai d-lui Porge .
Sint curios care vor fi argumentele pro Porge "


RASPUNS:
Imi pare rau dar nu voi permite intrarea in derizoriu cu politizari ieftine pe blogul arhitudine si ma bucur ca nu s-a mai facut asta nici pe acest blog.

Cautarea la nesfarsit a unor probeme , gasirea pseudo-vinovatilor, nu este specialitatea mea si nu voi da curs acestei practici.

PS:din cate stiu eu si am discutat cu ei, parintii mei nu s-au murdarit asociindu-se unei culori politice , deoarece sunt oameni ocupati.
Cat despre ceilalti membrii ai familiei, eu si bunicii mei, interesele locale sunt prea mici ... ;(
Despre "AI MEI" (probabil vecini, prieteni, cunostinte)numai de bine , nu ma pronunt.
SANATATE MAXIMA,
INTELEPCIUNE SI
ZAMBET PE BUZE.