luni, 1 februarie 2010

Recenzie



STUDENT: DOLOG VALENTIN ANDREI
INDRUMATOR: as. arh. DEMETRESCU BOGDAN
TITLUL TEMEI: CENTRU PENTRU PERSOANE VARSTNICE
AMPLASAMENT: ORAS VASCAU; JUDETUL BIHOR


Orasul Vascau (maghiaraVaskoh, din vas „fier” şi kohó „furnal”), este situat in depresiunea Beiusului pe cursul superior al Crisului Negru in judetul Bihor. Este atestat documentar in 1552 si poarta titlul de oras de la 1956, in prealabil localitatea a fost plasa raionului Crisana. Suprafata orasului este de 6500 ha si populatia actuala numara 3000 de locuitori.
Limitele fizice ale “Tarii Beiusului” sunt Masivul Bihor la Est, Muntii Codru-Moma la Vest, Dealul Mare la Sud si DealurileCrisene la Nord. Acest areal imprejmuit are o frumusete aparte, poseda bogatii naturale (ape termale, minereuri, marmora si granit), clima blanda, ape de calitate. Din patrimoniul natural al acestei zone fac parte Platoul carstic Padis, Stana de Vale, Statiunea Vartop-Arieseni, Pestera Ursilor, Valea Sighistelului, Groapa Ruginoasa, Statiunea Moneasa, Baile termale Beius.
Intreaga zona abunda in cultura traditional putin valorificata, intre indeletnicirile pastrate pana in prezent s-ar putea numara, olaritul, fabricarea şi valorificarea varului, cioplitul în piatra de marmura, cojocaritu, cioplitul în lemn, zidaritul şi dulgheritul, moraritul, fabricarea şi valorificarea băuturilor spirtoase, creşterea vitelor.
Situatia socio-economica actuala s-a deterioarat dupa caderea comunismului , a industriilor grele (minerit, prelucrare marmura, constructii de masini) si a intreprinderilor de comert, iar in prezent singura speranta este cea oferita de grupul de firme - European Drinks Holding, dar si aceasta fara de concurenta, a dus la insatisfactia localnicilor. Acestia la inceputul anilor 2000 au emigrat masiv spre Spania si Italia, pentru un trai mai bun, dar de unde o mare parte au facut cale intoarsa in ultimul an din cauza crizei economice.
Marele miraj al revenirii era intretinut de dorinta de a deveni patroni ai unor firme de constructii in Romania, lucru ce s-a dovedit a nu fi viabil si astfel avem o populatie activa, relativ-imbatranita, disponibila , intr-o zona linistita, pitoreasca , dar lipsita de perspective de dezvoltare.

Azilul – Oras; Orasul-Azil



Omenirea traverseaza o perioada a vitezei, a stresului si a lipsei de timp si odata cu aceasta se distruge idea familiei traditionale (in civilizatia occidentala) tot mai multe cupluri tinere sunt dispuse sa plateasca persone pentru a avea grija de proprii parinti, acestia sunt insingurati de cele mai multe ori in orase mari, aglomerate, unde socializarea si increderea sunt imposibile.
Functiunea la care ma voi referi in proiectul propus este una legata modul de viata al personelor varstnice, fara a fi un azil propriu-zis, deoarece zona studiata se intinde pe intreaga suprafata a orasului in lungime de aproximativ 3 km.


Astfel intreg orasul ar putea deveni “promenada” viitorilor ocupanti in parcursul lor de la locurile de cazare spre diferitele obiective ale orasului sau ale centrului destinat lor.
Orasul pune la dispozitia batranilor intreaga platforma de desfasurare a unei vieti normale, sociale, cu: parcuri, sala cinematograf, biblioteca, sala de sport acoperita, stadion, teren de tenis, lac, gara, piata agroalimentara (autentica si bio) , si intreaga ospitalitate a localnicilor. Comunitatea putand fi deservita de viitoarele functiuni propuse ce pot fi oferite in cantina-restaurant (sala de nunti si evenimente), etc.
Astfel azilul nu ar mai fi deloc o inchisoare pentru ocupanti, ci un loc nou primitor, linistit, pitoresc, unde varstnicii nu se vor simti singuri precum in propriile locuite aici interactionand atat intre ei cat si cu localnicii, astfel pot cunoaste o cultura diferita, pot avea experiente noi si toate acestea intr-un loc prietenos, pasnic si linistit, precum localitatea studiata de mine.
Cei ce s-ar putea ocupa de batrani, sunt chiar viitorii lor concitadini, astfel s-ar asigura o comuniune intre acestia, cei dintai ar avea o ocupatie, iar cei din urma o familie. Localnicii ar putea sa-si valorifice produsele bio catre noii vecini, un bun motiv al bunei intelegeri.
Functiunile propuse pentru aceasta tema ar fi: zona de zi- ce cupride restaurantul -cantina cu bucatarie , un loc de loisir interior, administratie, o zona de infirmerie si tratament, minim 5 locatii pentru cazare raspandite in oras in puncte strategice pentru a realiza o promenada, care sa se bucure de obiectivele orasului.
Cazarea batranilor sa se realizeze impletita cu locuirea pentru a putea interactiona cu vecinii in cadrul comunitatii locale, pe cat posibil in locuinte existente.
Zona de zi -sa se gaseasca in central localitatii, pe malul Crisului Negru avand in vecinatate: institutiile administrative, institutiile culturale, parcul mare, piata agroalimentara, brutaria. Functiunea principala este cea de cantina, dar spatiul sa permita si organizarea de evenimente atat destinate ocupantilor permanenti cat si sa permita sporirea profitului centrului prin inchirierea spatiului.
Intre determinantii alegerii aceastei localitati ar fi facilitatile proximitatii acesteia avand acces usor cu ajutorul trenului si autobuzelor ce leaga localitatile de pe albia Crisului Negru, facand usoara mobilitatea persoanelor , intre aceste facilitati orasul Beius cu strandul termal, localitatea Stei centrul economic al zonei, salba satelor Crisene cu traditiile lor inca vii, o zona multiculturala, multietnica, ecumenica si cu oameni gospodari.
Orasul Vascau are nevoie de aceasta functiune , azilul are nevoie de o astfel de zona in care sa se gaseasca, batranii au nevoie de o familie, localnicii au nevoie de locuri de munca…astfel, un circuit inchis al nevoilor si al satisfacerii acestora.

8 comentarii:

Vascau Bihor Romania spunea...

Multumim Vali!

Anonim spunea...

Buna Vali
In primul rand felicitari pentru proiect.
C-am asa s-ar fi prezentat proiectul pe care am dorit sa-l realizez eu fostul viceprimar Coroiu I pe amplasamentul fostei scoli a satului Camp ,dar d-lui primar de Vascau si personalitatilor Vascaului reprezentate de "consilieri" actuali nu au nevoie de asemenea proiecte.
Exact asta am dorit sa facem ,precum si in localitatile invecinate (ex vezi caminul de batrani din Baita ).
Ar fi fost ceva cat de cat pentru comunitatea in care traim (cateva locuri de munca )
Atat am reusit sa finalizez doar asfaltatea drumului Camp in speranta ca totusi si amenajarea acelei scoli si schimbarea destinatiei in camin de batrani (ca suna mai bine) cu accesarea din diverse fonduri pentru care doar proiectele erau necesare s-ar fi putut finaliza .
Dar nu are cine pentru ca preocuparile primarului este cui pot sa-i fac dosar penal ,pe cine mai aduc garda financiara ,cui pot sa-i mai pun pumnul in gura .
Din pacate asta e.....
Vali iti urez numai bine si ma bucur ca in proiectele tale de viitor ai un gand bun si pentru ceea ce a ramas o parte a copilariei tale ,o mica parte din viata ta si a noastra .
As fi dorit pentru noi ,pentru copii nostri cel putin sa ajungem si noi sa avem un oras european (cu apa si canalizare).
Mult succes si poate ca generatia ta va reusi sa schimbe ceva in bine .
Si eu am incercat dar n-am gasit la vascauani spiritul de echipa .
Am gasit doar o sloata de pupincuristi si atat.....

pava spunea...

Acest proiect este o idee buna pacat ca nu se gaseste sustinerea necesara;oricum ceva va trebui facut in Vascau iar schimbarea o faci numai prin oameni, dar daca oamenii nu vor schimbare te lupti cu morile de vant>>>cred ca vor mai trece cativa ani de zile pana cand cei din Vascau se vor mai trezi catusi de putin la realitate.

Vascau Bihor Romania spunea...

Nu vreau sa par rau, dar la ultimul comentariu as dori sa spun ca nu este nevoie de cativa ani ca sa schimbam ceva, poate doar de cateva secole :))

Dar speranta moare ultima, si noi trebuie sa speram in continuare ca lucrurile se vor schimba si ca va fi posibil sa facem ceva mai bun pt acest orasel numit Vascau!

micleea spunea...

Salutare tuturor!
Vali, felicitari, o idee extraordinara, bravo! As fi curioasa, daca se poate, de ce anume ai nevoie ca sa demarezi acest proiect? Si te intreb pentru ca mi-ar face mare palcere sa pot sa ajut! Scrie, te rog!
Multumesc!

micleea spunea...

Salutare tuturor!
Vali, felicitari, o idee extraordinara, bravo! As fi curioasa, daca se poate, de ce anume ai nevoie ca sa demarezi acest proiect? Si te intreb pentru ca mi-ar face mare palcere sa pot sa ajut! Scrie, te rog!
Multumesc!

Anonim spunea...

D-na Micleea ,

daca tot vrei sugestii cred ca ai putea in calitatea ta de consilier sa-ti bati putin capul ca doar de la Primaria Vascau esti platita si inca bine, sa te documentezi si tu si colegul tau mrxmry cu ce documentatie este necesara pentru accesarea de fonduri UE .
E usor sa primesti totul pe tava asa cum ati fost invatati dar trebuie putina munca fratilor...........
Aveti euroconsilier cumnata d-lui primar care de 6-7 ani de zile este platita din banii nostrii ai vascauanilor nu sa manance pachete de seminte in cele 8 ore ci sa faca ceva pentru Primaria Vascau .
Am observat ca s-a schimbat si secretarul dar noua aleasa a preluat aceleasi obiceiuri -mai ales falsul in acte si minciuna
Oare obiceiurile astea erau obligatoriu preluate????????????

Anonim spunea...

Buna seara dragilor

toata lumea e redusa la tacere ?????????????
Ce v-au facut oameni buni ?Ati ajuns la nivelul de multumire la care a ajuns comunitatea noastra ?
O ce schimbari miraculoase s-au facut in orasul nostru?
Da asa e s-au schimbat oamenii in care ati crezut si v-au si demonstrat-o .
Acusi-ca are noul vostru viceprimar un anisor de activiate oare prin ce s-a remarcat??????Si-a dovedit vocatia de sluga altoara si oare ce altceva????
Primarul are cati ani sa tot fie 5 sau oare ma insel?
Anul trecut vi se promitea canalizarea si reteau de apa acum se fac liciattii in draci ,se dau terenuri pentru case se atribuie teren pentru blocuri ANL la care nu avem nici retea de apa nici canalizare dar noroc ca este crisul aproape ca la noi asa e moda dam canalizarea ori in fata casei ori in gradina vecinilor
Dar nu cred ca mai au rost comentariile ca vad ca la Vascau toata lumea e multumita mai putin noi care venim la sfarsit de saptamana si ne caram apa cu sticla sa facem o baie sau sa spalam vase.
Eu v-as invita din cand in cand sa mai iesiti putin din Vascau cel putin in satele invecinate sa vedeti ca lumea din jur mai evolueaza ca tot avem statut de oras .......
Poate daca nu te superi ar fi cazul sa mai schimbi putin aspectul blogului macar asta sa ne mai inveselesca putin