vineri, 8 mai 2009

Romania, este intr-un sens, “The Land of Choice”…
*Articolul nu imi apartine, l-am gasit pe un blog pe care il urmaresc*

Am primit zilele trecute confirmarea teoriei ca Romania isi va juca rolul sau istoric, pe scena lumii. Un prieten s-a straduit cativa ani sa primeasca viza de Statele Unite, iar cand a plecat, a privit lung in jur, soptindu-si in barbie, ca nu se va mai intoarce niciodata.
Un fost coleg de facultate, a plecat anul trecut in Irlanda unde s-a angajat pe bani multi in industria software, iar fratele meu de cruce, din liceu a plecat hotarat sa-si schimbe definitiv destinul, in Australia.
Astazi, cei trei amici, care nu s-au cunoscut pana acum, au ceva straniu in comun. S-au intors de ceva timp in tara, eliberati de „complexul romanesc”, marturisindu-mi fiecare in felul sau, ca au simtit cu putere, ca locul lor nu va fi niciodata departe de energiile de acasa.
Perfectiunea, eleganta, decenta, demnitatea pe care o cautau in exil, sunt de aproape, niste cuvinte si imagini pe care sistemul le mimeaza ritualic, atata timp cat respecti cutumele.
Ce le-a lipsit totusi, de s-au intors maturizati si reindragostiti de Romania?
Prietenia, solidaritatea, spiritualitatea, ideea apartenentei, familia, prietenii si partitura unui rol important.
Daca viata poate fi comparata cu o piesa de teatru regizata de Destin, atunci un roman simplu la Paris, Londra, Whashington, Sidney sau Dublin, nu poate fi decat un figurant. Si iata, cum telepatia dorului de tara, care este sinonima cu dobandirea identitatii si a utilitatii individuale, i-a facut pe cei trei exilanti, sa-si analizeze profund decizia si sa renunte la tot ceea ce au reusit sa construiasca afara, unde locuiau, castigau si traiau social mai bine decat aici. Dar, in sfarsit, realizam din ce in ce mai multi ca nu sunt suficiente doar lucrurile materiale, si ca viata este compusa intr-o proportie uriasa si de schimbul energiilor intre nativ si pamantul natal, intre tara si copiii ei! Fara nici o exceptie fiecare dintre ei a afirmat ca abia, de foarte departe au fost capabili sa inteleaga ca tot ceea ce i-a animat sa plece, se afla deja ascuns, ce-i drept in taina destinului colectiv. Tarile civilizate sunt compuse din oameni civilizati, asadar, daca vrem ca si Romania sa straluceasca trebuie sa ne desavarsim intai pe noi, iar cand ne vom fi incheiat misiunea elevatoare, atunci vom merita si niste conducatori capabili.
Am recitit profetiile lui Sundar Sing despre Romania, mi-am amintit de vorbele Papei Ioan Paul al II-lea cu privire la Gradina Maicii Domnului si imi pare atat de bine ca sunt roman!

P.S: Cand vrem neaparat sa gasim paiul din ochiul celuilalt, ar fi bine sa ne reamintim taina echilibrului: minusul meu;plusul vostru!
P.S.2: Este valabila si vice versa!


http://codulluioreste.blogspot.com/

2 comentarii:

Anonim spunea...

Tarile civilizate sunt compuse din oameni civilizati, asadar, daca vrem ca si Romania sa straluceasca trebuie sa ne desavarsim intai pe noi, iar cand ne vom fi incheiat misiunea elevatoare, atunci vom merita si niste conducatori capabili.
LUCRURI FOARTE ADEVARATE

Anonim spunea...

da ai foarte mare dreptate spuse prin invatamintele prietenilor tai dar crede-ma ca acum in acest moment am ajuns la concluzia ca decat sa te lasi calcat in picioare ,sa fii sfidat cu atita nesimtire de niste inculti dar cu bani, prefer da merg la polul opus impreuna cu familia decat sa suport si sa-i tolerez pe acesti nemernici.
Recunosc ca m-am batut si am trait cu speranta ca macar copiilor mei sa le fie mai bine.
Dar m-am convins ca acum sintem condusi de ei si maine de copii lor crescuti si educati in acelasi spirit .
Priveste cu cita nesimtire ies la televizor isi permit sa foloseasca tot ce este in tara asta (nicidecum munca lor ci a altora )inclusiv hainele armnatei romane
Vorbesti de oameni civilizati ...
Brucan ne-a dat 20 de ani sa incepem sa vedem luminita de la capatul tunelului
Eu zic ca ne trebuie 50
Poate cu putine ierburi reuseste EBA sa ne faca sa uitam de necazuri